Galerie Hufkens Elsene

Galerij Xavier Hufkens

Galerij Xavier Hufkens te Elsene is een van Europa’s meest toonaangevende galerijen voor hedendaagse kunst. Met hun internationaal aanzien en grootse toekomstplannen wilde ze een renovatie én een nieuwbouw om U tegen te zeggen. Aannemer Jos Reynders Decor van Tessenderlo nam de opdracht op zich en vroeg Climagroup om de uitdagende renovatie van het authentieke gebouw en de nieuwbouw van drie verdiepen te voorzien van de laatste HVAC-technieken.

Gezien het exclusieve karakter van de galerij was de hoogste afwerkingsgraad een must. En ter bescherming van de verschillende schatten in de galerij moest vooral de klimatisatie tot in de puntjes voorzien worden. Doorheen het hele project werden tal van creatieve oplossingen en niet alledaagse installaties ingezet om alles tot een goed einde te brengen. Climagroup-leden Climabel, Pure Air en Cooltech hebben een waar huzarenstukje geleverd. En deze zetten wij graag uitgebreid in de verf.

 

Nieuw en oud geharmoniseerd

Het gebouw waarbinnen de galerij huist is een prachtige art nouveauwoning zoals je ze alleen in de hoofdstad aantreft. De eigenaars wilde voor de uitbreiding een modern stukje architecturale nieuwbouw toevoegen om de hedendaagse persoonlijkheid van de galerij te harmoniseren met het bestaande pand. Naast de complete voorziening van de nieuwbouw, vroeg ook het art nouveaugedeelte voor een stevige opfrisbeurt. Climabel ging meteen aan de slag.

Ze begonnen in de tuin met de geothermie. Een uniek zicht in het centrum van de stad en gezien de beperkte toegankelijkheid ook een hele klus om de 26 putboringen met elk een diepte van 80m uit te voeren.

De volgende installaties waren twee warmtepompen water/water van de Zwitserse fabrikant CTA. De warmtepompen van elk 42kW met hoge COP en Free Cooling waren nieuw voor studiebureel Cenergie uit Antwerpen, maar Climagroup daarentegen heeft zeer goede ervaringen met deze duurzame techniek. Ze werden dan ook snel aanvaard en ingezet als energiebesparende warmteoplossing. 

Eenmaal binnen was het tijd voor verwarming van de beide gebouwen. Voor de nieuwbouw werd gebruik gemaakt van betonkernactivering. Voor deze relatief nieuwe technologie werd een indrukwekkend netwerk aan leidingen (4.400m) met een oppervlakte van 650m² mee in het ruwbouwbeton verwerkt. In het oude gedeelte werd gewerkt met een traditionele vloerverwarming met een oppervlakte van 270m².

 

Moderne uitdagingen in een authentieke setting

Een van de grotere uitdagingen was de klimatisatie in het oude gebouw. Betonkernactivering was geen mogelijkheid en een bestaande koelinstallatie was niet aanwezig. Kerst op de taart? Er was geen toestemming in de bouwvergunning om een buitengroep op het dak te plaatsen. Gelukkig is het niet de eerste keer dat Climagroup een buitengroep binnen moet plaatsen. En met de nodige onderzoeken wist het Climagroup-team de kelders om te bouwen en de VRF van Mitsubishi te installeren conform aan alle regels.

Dit is echter niet de enige installaties die in de kelder staat. Ook de luchtbehandeling met een luchtgroep van 9.700m³/hr van het merk Systemair en een warmtewiel voor warmterecuperatie van 87% werden geïnstalleerd in de kelder. Gezien de beperkte oppervlakte van de kelder een hele klus.

 

Volledig verbonden

Om al deze verschillende technieken en merken op elkaar af te stemmen en op het juiste moment te laten werken heb je een goede dirigent nodig. De keuze van het studiebureel en Climagroup was snel gevallen op het Priva-systeem. Een systeem dat Climagroup vrijwel alle vrijheid gaf om het te ontwerpen en te beheren volgens de behoeften van de gebouwen. Het interne team van Climagroup heeft dit volledig uitgewerkt, geïnstalleerd, geprogrammeerd en opgestart.

 

Een project waar velen liever niet aan beginnen

Vanaf de offertefase was duidelijk dat niet elke installateur dit project tot een goed einde zou kunnen brengen. Velen waren al in de offertefase afgehaakt of niet weerhouden omwille van de niet alledaagse installaties. Zowel naar installatie, opvolging en goede werking was dit geen sinecure. De eindklant wilde een solide partner waar dankzij de Climagroup alle twijfel snel van tafel werd geveegd. De lange praktijkervaring van Climabel en het beheersen van de vele vooropgestelde technieken hebben ervoor gezorgd dat de klant het juiste gevoel van vertrouwen had en deze bestelling naar Climabel overmaakte.

Maar vooral bij de uitvoering was het van onschatbare waarde om te kunnen rekenen op de monteurs en technici die nodig zijn om dit alles te installeren, het schema te kunnen volgen en alles tot een goed einde te brengen.

 

Daarom willen we volgende toppers even extra in de kijker zetten:

Voor Climabel:                                                                                                           
Christophe Desvages voor de hydraulische installatie en de Sanitair                             
Jérôme Reinbold voor de complexe bekabeling van alle systemen                                              
Isaac Suntaxi voor de vele zaterdagen die hij heeft opgeofferd                                
Alexis Kilitsidis  voor het luchttechnisch inregelen                                                    
Sylvain Neetens die als orkestleider de hele Priva sturing gerealiseerd heeft

Voor Pure Air:                                                                                                                      
Pieter Rober en zijn hele ploeg om ervoor te zorgen dat de speciale kanalen altijd op tijd geleverd werden volgens de strakke planning  

Voor Cooltech:                                                                                                                       
Bart Rabijns die ervoor gezorgd heeft dat de hydraulische inregeling van de verschillende installaties als een Zwitserse horloge werden ingeregeld.

 

Bekijk andere realisaties

Basic Fit Rixensart

Basic Fit Rixensart

Hôtel Marivaux

Hôtel Marivaux

La Fleur du Pain

La Fleur du Pain